Hembygdsgårdar

Norrbärke hembygdsgård och Söderbärke hembygdsgård är två besöksmiljöre i kommunen med ett flertal hus. Båda hembygdsgårdarna har aktiva föreningar som sköter om gårdarna och erbjuder evenemang av olika slag.

Nationaldag vid Norrbärke hembygdgård. Foto: U Hellman 

Norrbärke hembygdsgård

Den första bebyggelsen fanns på By och Bengtsgårds domäner, detta är känt genom gamla anteckningar. Här byggdes även kyrkan.

Förr i tiden ringlade sig landsvägen fram utefter sjöstranden. Längs vägen fanns öppna bodar, som ägdes av "Städernas köpmän". Här såldes och byttes varor varje fredag, som var marknadsdag.

År 1717 eldhärjades byn kring Norrbärke kyrka. Inte mindre än 28 gårdar brann ned till grunden, bara några få blev kvar. Ett par av dem utgör idag kulturområdet inom vilket Norrbärke Hembygdsgård är beläget.

Från sjösidan Söderbärke hembygdsgård

Söderbärke hembygdsgård

Den Baggströmska gården, som sedan 1954 varit i Söderbärke hembygdsförenings ägo, ligger vackert vid sjön Barken i Söderbärke kyrkby.

Gården är i original på platsen och är en så kallad bergsmansgård. Tidigare fanns ladugård, stall och andra ekonomibyggnader tillhörande en gård med skogs- och jordbruk. Kvar idag finns förutom huvudbyggnaden loftboden och bagarstugan/ brygghuset som fungerar som sommar-café samt en byggnad som inrymmer butik med försäljning av hantverk.

Söderbärke hembygdsförening vårdar, visar och utvecklar hembygdsgården och samlingarna som också innefattar Paul Eriksson museet i före detta pastorsexpeditionen och utställningar i den gamla brandstationen. Föreningen arrangerar flera evenemang, främst under sommarsäsongen, bland annat Valborgsmässofirande på Kyrkudden och midsommarfirande på Hagudden.

Kontakt

Sanna Svensson

Kommunantikvarie

0240-66 02 87

Sidan senast uppdaterad: