Frukost och mellanmål i skolan

En frukost ska motsvara ca 20-25% av det dagliga energi och näringsbehovet och mellanmål ca 15%.

Vad kan frukost och mellanmål innehålla?

Frukost

Mellanmål

Gröt eller fil/yoghurt naturell

Mjölk. Ibland fil/yoghurt naturell

Bröd

Bröd

Hårt bröd

Hårt bröd

Mjukt bröd, osötat. Fullkorn används i första hand

Mjukt bröd, osötat. Fullkorn används i första hand

Pålägg

Pålägg

Smörgåsfett

Smörgåsfett

Ost

Ost

Skinka/kalkon

Skinka/kalkon

Makrillfilé på tub

Makrillfilé på tub

Mjukost

Hummus eller annan röra

Skivade grönsaker/fruktbitar

Skivade grönsaker/fruktbitar

Ägg (ibland)


Kaviar


Två – tre påläggsalternativ/måltid

Ett påläggsalternativ/måltid

Varje köksenhet gör sin egen frukost och mellanmåls meny utefter enhetens matgäster. Fråga köket

Förslag för variation

  • Pålägg kan variera; exempelvis. Med ägg, kaviar, leverpastej, mjukost.
  • Brödsort kan varieras.
  • Flingor/müsli kan vid mellanmål ersätta mjukt bröd.
  • Smoothies eller liknande kan serveras någon gång samt när det är svinnhantering.
  • Chokladdryck gjord på mjölk, kakao och socker kan erbjudas någon gång/månad.
  • Lämplig mat som alternativ vid frukost/mellanmål exempelvis pannkaka till mellanmål, grönsakstavar eller skivade köttbullar som alternativt smörgåspålägg.
  • Charkprodukter bör inte serveras mer än två gånger per vecka

Sidan senast uppdaterad: