- Start
- Barn och utbildning
- Mat och måltider
- Frukost och mellanmål i skolan
Frukost och mellanmål i skolan
En frukost ska motsvara ca 20-25% av det dagliga energi och näringsbehovet och mellanmål ca 15%.
Vad kan frukost och mellanmål innehålla?
Frukost | Mellanmål |
Gröt eller fil/yoghurt naturell | Mjölk. Ibland fil/yoghurt naturell |
Bröd | Bröd |
Hårt bröd | Hårt bröd |
Mjukt bröd, osötat. Fullkorn används i första hand | Mjukt bröd, osötat. Fullkorn används i första hand |
Pålägg | Pålägg |
Smörgåsfett | Smörgåsfett |
Ost | Ost |
Skinka/kalkon | Skinka/kalkon |
Makrillfilé på tub | Makrillfilé på tub |
Mjukost | Hummus eller annan röra |
Skivade grönsaker/fruktbitar | Skivade grönsaker/fruktbitar |
Ägg (ibland) | |
Kaviar | |
Två – tre påläggsalternativ/måltid | Ett påläggsalternativ/måltid |
Varje köksenhet gör sin egen frukost och mellanmåls meny utefter enhetens matgäster. Fråga köket
Förslag för variation
- Pålägg kan variera; exempelvis. Med ägg, kaviar, leverpastej, mjukost.
- Brödsort kan varieras.
- Flingor/müsli kan vid mellanmål ersätta mjukt bröd.
- Smoothies eller liknande kan serveras någon gång samt när det är svinnhantering.
- Chokladdryck gjord på mjölk, kakao och socker kan erbjudas någon gång/månad.
- Lämplig mat som alternativ vid frukost/mellanmål exempelvis pannkaka till mellanmål, grönsakstavar eller skivade köttbullar som alternativt smörgåspålägg.
- Charkprodukter bör inte serveras mer än två gånger per vecka
Sidan senast uppdaterad: