Konst Runt Barken 2024

Klas Norgren

Cajanders lada 📌 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Trollbäcksvägen 10
777 91 Smedjebacken

Klas Norgren (1916-1995) föddes i Lima i norra Dalarna. Han var en autodidakt skulptör som arbetade i trä med hjälp av motorsåg, yxa och stämjärn. Som ung började Klas Norgren tälja i trä. Det första han åstadkom var en häst och deras muskel och rörelser intresserade honom särskilt.

Han har bl.a. deltagit i samlingsutställningar på Dalarnas museum i Falun, Skogsmuseet Silvanum i Gävle och Nationalmuseum i Stockholm. Under Konst Runt Barken visar hans dotter Rigmor Hedlund hans verk i Cajanders lada i Backbyn.

På 1930-talet flyttade Klas till Ludvika och arbetade först i skogen och därefter på dåvarande ASEA som blev ABB och numera Hitachi. Klas gifte sig år 1944 med Aina Johansson från Jobsbo i Smedjebacken. De bodde i Ludvika, men skaffade 1955 en sommarstuga på Kuludden vid Barken som Klas byggde.

Fritidsintresset var idrott. Klas var en långdistansare i kanot och deltog bl.a. i Värdmästerskapet i Köpenhamn 1950 där han ingick i den svenska fyrmanskanoten som vann silvermedalj på 10 000 meter. Han och Aina var också ungdomsledare och höll under många år läger för Sveriges blivande kanotister på Bärholmarna i Väsman i Ludvika.

I Cajanders lada deltar också Christer Cajander, Louise Cajander och Petra Mortensen Pettersson.

Sidan senast uppdaterad: