Kommun och politik

Publicerad den

Militära transporter längs vägarna i Dalarna

Under kvartal 1 genomför Försvarsmakten övningar och förövningar som kallas Nordic Response 24.

Foto Axel Öberg/Försvarsmakten

Foto Axel Öberg/Försvarsmakten

Övningen genomförs i nordligaste delarna av Norge, Sverige och Finland. Övningen är en del av en stor övningsserie inom Nato som kallas Steadfast Defender 23. Den är viktig för Sveriges förberedelser inför ett Natomedlemskap.

I samband med övningen sker en del militära transporter längs vägarna i Dalarnas län. Under veckorna 5, 6, 11, 12 kommer det att huvudsakligen synas i länet.

Hur påverkar det dig som bor i länet?

  • Du kan se militär personal och militära fordon på både väg och järnväg samt i områden där de normalt inte befinner sig.
  • Det kan också röra sig om utländska trupper, då vissa av de 14 nationer som deltar i övningen färdas genom Sverige på väg till övningen.
  • De militära transporterna kan påverka framkomligheten i trafiken.

Att tänka på när man möter en militär kolonn

  • Håll avstånd och ta det lugnt. Försvarsmaktens fordon är tyngre och bredare än vanlig trafik och behöver rejält med säkerhetsmarginal.
  • Hindra inte en militärkolonn. Du får köra om en kolonn så länge du inte hindrar eller stör kolonnen. Försvarsmakten måste kunna köra som planerat och hålla ett visst avstånd mellan fordon, det är olagligt att hindra detta. Tänk på att det är riskfyllt att köra om försvarsmaktens fordon eftersom föraren inte alltid har samma synfält som en vanlig lastbil. Kolonner kan ibland vara upp till 8 km långa

Tänk på att inte lägga upp information om försvarsmaktens verksamhet eller transporter i sociala medier. Det kan vara information som kan vara till nytta för en motståndare.

Här kan du läsa mer om övningen: https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/nordic-response-2024/ Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: